En un moment com l’ actual que exigeix creativitat, innovació i eficiència per ser més competitius, són claus les col·laboracions i la capacitat de fer aliances amb empreses d’ un mateix sector en el que en determinats moments hi has pogut estar competint. Si penso nomes en mi mateix, tinc una poca probabilitat de guanyar-ho tot, i una molt alta probabilitat de no guanyar res. Si m’ associo i col·laboro en projectes amb d’ altres empreses del sector confeccionant una proposta conjunta de valor, el guany serà menor, però la probabilitat d’ èxit augmenta molt més si esculls els companys de viatge adients amb el posicionament correcte.
Doncs això és el que hem fet al consorci TICxCAT per presentar-nos en forma de UTE als Diàlegs competitius que està licitant la generalitat de Catalunya per un volum superior a 400M€ anuals en la gestió dels serveis associats a les Tecnologies de la Informació i les comunicacions. Val a dir però, que la constitució com a consorci i la presentació de la nostra proposta és de fa més d’ un any, i que l’ únic que ha fet aquest procés de contractació de la generalitat de Catalunya és consolidar el nostre projecte.
Es un projecte Il·lusionant, un projecte del que els components del qual en formen part ens sentim molt orgullosos del camí que varem iniciar i que ja, al marge del resultat del procés de licitació de la Generalitat, ja hem tingut alguns èxits en projectes importants per algunes institucions o clients, tant de l’ administració pública com del sector privat Val a dir també que pràcticament totes les companyies del consorci, inclús abans de la constitució del TICxCAT havíem ja col·laborat en molts altres projectes, i per tant aportem a demés aquesta base de coneixement i de confiança tant important en aquests tipus d’ associacions, que es fa estar segurs de que serem capaços, si cal, de funcionar com una sola empresa en la modalitat de contractació vía una Unió Temporal d’ Empreses per una gran contractació.
TICxCAT és molt més que un projecte de conveniència temporal per una contractació concreta. El fet que alguns dels components del consorci hagem estat empreses creades des de pols important de coneixement com són les Universitats: la Universitat Ramon Llull, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica, i la inèrcia que portem els membres del grup invertint en projectes d’ innovació, ens fa sentir molt segurs i confortables en que la nostra proposta de valor, per la Generalitat de Catalunya, o per altres clients, és molt sòlida, competitiva i diferencial en alguns aspectes concrets.
A TICxCAT en som conscients de que en l’ entorn actual estem competint amb grans multinacionals del sector, jo personalment també hi estat en algunes d’ elles. La meva posició actual a UPCnet em permet afirmar que les empreses del consorci som molt més especialistes i generem molt més coneixement en algunes àrees que algunes de les grans multinacionals. Aquest és el valor que posarem damunt de la taula de la Generalitat de Catalunya si tenim la oportunitat d’ entrar en els diàlegs competitius, i a demés ho farem pensant no nomes en nosaltres sinó donant cabuda a d’ altres empreses del nostre teixit empresarial.
En el moment actual en el que hi ha una important mancança de finançament, és una llàstima que grans projectes d’ innovació que situïn les nostres empreses a escala internacional no es puguin cometre. Es una llàstima també que tots els projectes d’ emprenedoria Tecnològica que tenim no tinguin sortida tampoc, provocant una frenada potencial a grans oportunitats de crear empreses tecnològiques al nostre país. Per aquest motiu, i així ho hem explicat, TICxCAT es compromet a invertir el 5% de la seva facturació, com a mínim, en projectes d’ Innovació amb centres Tecnològics i de recerca i a ajudar a aquelles empreses de base Tecnològica que considerem són d’ un alt potencial i aportin un valor al consorci, a la societat i al país. Unes inversions que volem fer amb els principals actors locals per tal d’ aportar el nostre gra de sorra a la generació d’ activitat a l’ economia del coneixement que ens permeti exportar aquesta expertesa arreu del món.
En aquesta fase d’ apertura mental a la que he fet menció quan he començat l’ article, en el que és necessari establir aliances amb d’ altres empreses del sector, també això és vàlid per les multinacionals. TICxCAT és conscient del seu volum de facturació i nombre de treballadors respecte a grans empreses internacionals, i per aquest motiu, en aquells projectes on ho hem cregut necessari, hem esta capaços també d’ establir-hi aliances, però sempre des de la base d’ haver establert prèviament els principis dels acords de la nostra col·laboració en base a projectes o serveis concrets, en els quals els membres del TICxCAT hi tinguem una aportació diferencial.
Ara mateix, i en el moment d’ escriure l’ article, no sabem com avançarà el procés de Diàleg competitiu de la Generalitat de Catalunya en quan a les oportunitats que hi puguem tenir, però el que sí podem afirmar que aquest camí que hem iniciat no és un camí fet envà, sinó que ens portarà a seguir col·laborant en projectes cada cop més grans que accelerin els processos d’ internacionalització en els que cadascuna de les companyies del consorci hi estem immerses.
No hi ha dubte, els paràmetres de competitivitat han canviat, No podem pensar nomes en nosaltres mateixos ni pensar en el mercat local. Hem de pensar en un món global molt competitiu, i sens dubte les aliances o els consorcis en poden ser un accelerador si hi ha una base de Respecte, d’ enteniment i de confiança que complementen la necessària proposta de valor entre tots els components de l’ aliança o els consorci.
TICxCAT n’ és un exemple.
Baptista Borrell Borrell
Director de Consultoria i desenvolupament de negoci
UPCnet